Ангел Бончев представя книги за чудотвореца св. Ефрем в Севлиево

Авторът на книгите за св. Ефрем Нови Ангел Бончев. Снимка: Личен архив

Журналистът Ангел Бончев ще представи двете свои книги за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец  храм “Св.Илия” в Севлиево на 14 юни от 18:00 ч. Той е автор на „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и на детската книга „Светецът светкавица“.

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

„Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете неговия свят живот. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години, споделя авторът.

Икона на свети Ефрем Нови

Икона на свети Ефрем Нови

Свети Ефрем Нови е роден в гръцкия град Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин. Озовава се пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри, където остава 27 години. Тогава обаче е заловен от турците и измъчван 8 месеца и половина. Умира обесен на дърво с главата надолу, със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение през 1950 г. Паметта му се почита на 5 май. Гърците наричат Ефрем Нови светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

Припомняме, че на Тодоровден тази година по инициатива на Ангел Бончев в Габрово пристигнаха чудотворните мощи на свети Ефрем Нови.

Материалът Ангел Бончев представя книги за чудотвореца св. Ефрем в Севлиево е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

Powered by WPeMatico